Pomoc przy wyborze auta... z góry dzięki
Zwiń
X
-
Pomoc przy wyborze auta... z góry dzięki
Witam jak w temacie sprzedałem swoje autko i nastało na nowe. Myślą moją jest Skoda Octavia bo mi siębardzo podoba i z tego co czytam dobreprzechodząc do rzeczy to chce kupić Octavke 1 rocznik 97-99 z silnikiem (benzyna może być z gazem) 75Km lub 101Km ale nie wiem co wybrać
więcej jeżdżę po mieście niż na trasie... odcinki ok 4km do pracy i około 10km do dziewczyny i jakieś tam inne wyjazdy. Od autka oczekuję nie jakichś wielkich mocy ale żeby dało się tym jechać i spalanie żeby nie było duże.
i jakie jest to oznaczenie silnika 1.6 MPI??
Proszę pomóżcie z góry dzięki pozdrawiam Daro8610
-
-
Wydaje mi się, że przy takiej budzie jak Octavia, te 90-100KM to takie rozsądne minimum nawet dla kierowcy bez ambicji rajdowych. Czasem trzeba zabrać kilka osób, nabrać coś w bagażnik i pod górkę podjechać. Tak mi się wydaje, choć wiadomo, że zapotrzebowanie na moc, to dość subiektywna sprawa.
Oznaczenia i moce silników masz tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238
Komentarz
-
-
1.6 75KM to AEEmam taki na gazie
jak Ci się trafi to śmiało możesz brać. mało jeździsz z tego co mówisz więc spokojnie wystarczy
[ Dodano: Sro 21 Sty, 09 00:18 ]
Zamieszczone przez zplutaWydaje mi się, że przy takiej budzie jak Octavia, te 90-100KM to takie rozsądne minimum nawet dla kierowcy bez ambicji rajdowych. Czasem trzeba zabrać kilka osób, nabrać coś w bagażnik i pod górkę podjechać. Tak mi się wydaje, choć wiadomo, że zapotrzebowanie na moc, to dość subiektywna sprawa.
często jeżdzę paskiem 1.8T 150KM więc moc nie jest mi obca ale te 75KM w Octavii na prawdę daje radepolecam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Janinhote 75KM w Octavii na prawdę daje rade
Przed Octavką jeździłem oplem 60KM i też w sumie "dawał radę". Wszystko zależy od stylu jazdy - jeśli Daro8610 jeździ spokojnie, nie ekscytuje się "startem spod świateł" i nie zamierza zapakowanym na full autem jeździć po górach, to 75KM zapewne mu wystarczy.
Komentarz
-
-
Ja doradzam ci jednak 1.6 100KM. 75 KM to jednak zbyt mało jak na te masę i wielkośc auta. Pewnie ze da sietym jechać (maluchcem też sie dało przy 24 KM , moja żona ma Punto 55 KM i też tym jeździ) tylko nie o to chodzi. Przy mocy 75 KM aby wykrzesać cokolwiek z tego silnika np. podczas wyprzedzania będziesz musiał go niesamowicie wręcz cisnąć, a to odbije się na żywotności silnika, oraz na zużyciu paliwaW ogólnym rozrachunku 1.6 75 KM nie bedzie ci wcale palił mniej niz 100KM, a osiagi będzie miał wyraźnie gorsze. Pozatym, w późniejszym czasie będziesz miał problem z odsprzedażą duzego auta z tak słabym silnikiem. Sam jeźdżę O II z silnikiem 1.6 102 KM i wiem, że czasami i to jest zbyt mało (a 85% jeźdże po mieście) wiec jeśli masz do wybrou mocniejszy i słabszy silnik bo zdecydowanie bierz ten mocniejszy.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
ja też bym wolał 101 KM niż 75KM. Zawsze to 25KM więcej i moment większy. także jak masz możliwość to bierz ten pierwszyOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
oki czyli właściwie wybór padł na 101 KM wielkie dziękiuważam że octavia jest oszczędna przy moim dawnym aucie gdzie było to BMW i paliło 12-14L a nawet jak dobrze dałem mu po garachj to 16-17L potrafił
człowiek z czasem dorasta i teraz wole rodzinne autko takie bo niedługo ten dzień zaślubin nadejdzie
hehe a ile takie 1.6 101KM sapli benzyny (ewentualnie gazu)??
Komentarz
-
-
Daro8610, nie powinna spalić więcej niż 8-9 litrów. Ale wszystko zalezy jak jeździsz i na jakim dystansieOpel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Daro8610, PB95 max 9 litrów, a z gazem liczy sie +2 standardowo i tak tez wychodzi
zależy od stylu jazdy, jak ktos chce mniej to niech kupi seicento (ale wątpie w jakies super oszczędności)
minimalnie jakies 6.5 l. PB95
100 KM to minimum wg mnie, ale to mój subiektywny pogląd - masa to jednak jest szczególnie jesli chodzi o combi (ale funkcjnalność ponadto niesamowita)
Komentarz
-
-
..zapewne silnik 100KM jest jakimś tam rozsądnym kompromisem dla tego auta choć zawsze chciało by się więcej. Ja bym tymi 150-cioma nie pogardził no ale jest co jest. Generalnie nawet silniki 75KM przy odpowiednim zestopniowaniu skrzyni a tak zapewne to wygląda w Octaviach w zakresie prędkości 0-80km/h mogą mieć całkiem zbliżone wartości przyspieszenia w porównaniu z mocniejszymi jednostkami co zapewne może wystarczać w jeździe miejskiej ale wyprzedzanie w trasie z pewnością obnaży brak mocy i dlatego chyba warto szukac czegoś mocniejszego.
Komentarz
-
-
ja też doradzam raczej 100km. Mi taki silnik w kombi pali średnio około 8,0l, ale w trasie można zejść do 6 z hakiem, z kolei w mieście Warszawie spalanie należy założyć gruuuuubo powyżej 10l. Dynamika nie powala, ale jest wystarczająca. A co do 75KM: w swoim lekkim golfie mk2 mam 1.6 o mocy 70KM z gazem. I powiem szczerze: silnik mam w stanie idealnym, ale osiągi są o wiele słabsze niż w Octavii. Jeśli miałbym dodać do masy golfa 250kg, to nie wyobrażam sobie jazdy taką mocą...
Komentarz
-
-
Mam OI z silnikiem 75KM i druga OII z silnikiem 102 KM i powiem Wam że OI lepiej się zbiera od tej drugiej. Śmieszą mnie wypowiedzi nie kupuj AEE bo za słabe -- jeździł który filozof takim motorem zanim wydaje takie opinie?
Z własnych doświadczeń wiem, że do jazdy miejskiej OI 75KM wystarcza i wcale nie jest ostatnia spod świateł. Spalanie 8-9 to realne raczej bo te 6l to chyba jakieś emeryt stajl na 5 biegu 60 na godzine.
Komentarz
-
-
jeżdżę 1.6 aee - średnie spalanie 6.9 - latem mniej. silnik się zbiera całkiem nieźle (jak na swoją) moc i nie trzeba go wysoko kręcić.
jednak 100 koni to 100 koni (jakie to odkrywcze 8) , a co za tym idzie większy komfort jazdy, szczególnie w trasie (wyprzedzanie).
aee jest nieśmiertelne, a jeżeli kupujesz O1 to musisz brać pod uwagę spory przebieg tych furek. nie wiem jak jest z bezawaryjnością tego 100konnego motoru.
Komentarz
-
-
75 czy 100?
Ja myślę tak - jeśli nie zależy Ci na mocy i szybkiej furze (1,6 i tak by takim nie było), auto ma być dla Ciebie, a nie dla całej rodziny i psa to nie ma tutaj wielkiego znaczenia czy będzie to 75 czy 100KM.
Ja osobiście uważam, że 100 KM to o wiele lepsze rozwiązanie. Dlaczego? Pomijając, to co pisali koledzy, a oczywiście jest prawdziwe (1. auto ma lżej, 2. trafi Ci się przewieźć więcej osób czy bagaż - a bagażnik mieści duuuużo - to auto nie będzie stało w miejscu, 3. wzrasta komfort (wyprzedzanie, hałas - ciśnięte 75KM będzie głośniejsze niż 100, które jedzie tak samo)...
chciałbym zwrócić uwagę na to, że wzrasta bezpieczeństwo (zakładając, ze kierowca głupi nie jest). Auto z większą mocą zawsze szybciej reaguje na Twoje polecenia. Prosty przykład: gdy gościu z tyłu nie daje rady wyhamować, a Ty nie chcesz mieć fury u blacharza to wciskasz i nie musisz redukować - auto ze 100końmi odjedzie szybciej... Inny: wychylasz się na lewy - pusto, wyprzedzasz - a tu Ci gość wyjeżdza z przeciwka. I co? I 100km ucieknie szybciej.
Większa moc wcale nie równa się konieczność szaleństwa... Jest wiele innych praktycznych zalet mocniejszego auta.
Podsumowując - z tego co piszesz nie masz ciśnienia na moc, więc szukaj samochodu ładnie utrzymanego, z małym przebiegiem, ze znaną historią, serwisowanego, itd... (co ja Ci tu będę pisał). Znajdziesz auto 75KM w super stanie, to kupuj. Znajdziesz 100konną ślicznotkę bierz. Skup się nie tyle na silniku ile na ogólnym stanie i wyposażeniu auta.
Komentarz
-
-
Moim zdaniem, jesli masz wybor to tylko mocniejszy silnik. Pozniej nie bedziesz zalowal, bo jesli wybierzesz slabsza wersje i o ile sam bedziesz smigal to w miare to bedzie chodzic, to przy zapakowaniu kogos np w wakacje tiry bedziesz wyprzedzal rozpedzajac sie 300 metrow, a nie wyskakujac od razu. Moc to bezpieczenstwo czynne, czasem wazniejsze niz poduszkaI zebys w trakcie jazdy nie wspominal Gwiezdnych Wojen i szeptal podczas wyprzedzania... mocy przybywaj
pozdrawiam
Jacek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rafall75 czy 100?
Znajdziesz auto 75KM w super stanie, to kupuj. Znajdziesz 100konną ślicznotkę bierz. Skup się nie tyle na silniku ile na ogólnym stanie i wyposażeniu auta.
Ja mam 01 1.6 102 KM. Dość często mam trasy po ok. 500 km i ta moc się przydaje (rodzina na pokładzie + pies). Spalanie to ok. 9 l w mieście i nawet 6.2 l trasa (max do 130 km/h na długiej trasie).
Z tego co piszesz to u Ciebie głównie będzie to jazda po mieście tak więc temat mocy nie jest może aż tak ważny jak ogólny stan silnika i całego auta.
Komentarz
-
Komentarz